Met nieuws van o.a.
partners

Nieuw fluisterstil asfalt scheelt 30% CO2-uitstoot bij aanleg

Automobilisten rijden een stuk stiller op de N237 van Utrecht naar De Bilt. Door de nieuw aangelegde asfaltlaag te verrijken met speciale polymeren is de geluidshinder van het verkeer met 35% afgenomen in vergelijking met normaal asfalt. Daarnaast zorgen de polymeren ervoor dat het asfalt op een 40C lagere temperatuur kan worden verwerkt. Deze besparing op het opwarmen van asfalt scheelt tot 30% op de CO2-uitstoot.

Jaarlijks wordt er in Nederland gemiddeld 10 miljoen ton asfalt aangelegd op snelwegen en doorgaande wegen in binnen en bebouwde kom. Het opwarmen van het asfalt kost veel energie. Zou al het asfalt op de nieuwe manier worden aangelegd, dan scheelt dat jaarlijks 50.000 ton CO2-uitstoot.

Dat blijkt uit een succesvolle toepassing van aannemingsbedrijf Mourik in samenwerking met de Provincie Utrecht.
Volgens Jan Kees van Vliet, adjunct-directeur bij Mourik, zorgt het toevoegen van speciale additieven aan het asfalt niet alleen voor minder geluidshinder en CO2-uitstoot, maar ook voor een langere levensduur van de weg. Van Vliet: Het huidige stille asfalt kent een korte levensduur. Door het toevoegen van polymeren verlengen we die aanzienlijk. Doordat we minder vaak hoeven te asfalteren, besparen we op grondstoffen. Deze duurzame aanpak is precies wat opdrachtgevers willen.

Samen met een Amerikaanse leverancier van polymeren zijn de afgelopen maanden in Hilversum en Neerijnen kleinschalige projecten uitgevoerd met dit nieuwe COLTasfalt. In de VS en het Midden-Oosten zijn al succesvolle proeven gedaan met meer dan 2 miljoen ton. Op de N237 is 2.500 ton van het nieuwe mengsel gedraaid.

Edwin Koevoets, projectleider bij de Provincie Utrecht, is trots op zijn stille weg. Koevoets: In de aanbesteding was een duurzame aanpak een belangrijk criterium. Daar zijn we samen met Mourik goed in geslaagd. Het nieuwe mengsel is beter te verwerken waardoor de weg vlakker is. Nog geen biljartlaken, maar het scheelt niet veel. En hoe vlakker, hoe minder geluid.
Van Vliet: Bovendien zorgt de betere verwerkbaarheid ervoor dat we sneller kunnen walsen waardoor de wegwerkzaamheden korter duren. Daar zijn automobilisten blij mee.

De komende maanden worden de testresultaten door het Asfalt Kennis Centrum nader geanalyseerd met als doel opname in de Nationale Milieudatabase van het SBK. Hiermee is een goede vergelijking met andere mengsels mogelijk dat nodig is voor grootschalige toepassing.
Vermoeiingsproef

In deze testopstelling (vier-puntsbuig frame) wordt het COLT asfaltbalkje belast met een frequentie van 30 Hz om uiteindelijk te bezwijken. Deze vervorming komt overeen met de praktijk. (30 Hz = 30 belastingen per seconde = 80 km/uur rijsnelheid voor een vrachtauto).

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?