Met nieuws van o.a.
partners

Het drankblikje bestaat 80 jaar

Het drankblikje bestaat 80 jaar! De eerste blikjes werden in 1935, na de Amerikaanse drooglegging, verkocht door bierbrouwer Krueger. Je had er toen in ieder geval behoorlijke spieren voor nodig: het was zeven keer zwaarder dan het huidige blikje en er werd een vlijmscherpe priem bijgeleverd om het te kunnen openen. Pas in de jaren ’60 kwam daar verandering in: een Fransman bedacht het bekende lipje. Inmiddels is het drankblikje populairder dan ooit. Vorig jaar was een recordjaar en rolden er in Europa meer dan 63 miljard blikjes van de band.

84 blikjes per persoon per jaar
In Europa drinken we gemiddeld 84 blikjes per jaar. Er is nauwelijks een drankje te vinden die niet beschikbaar is in een blikverpakking. Naast bier en softdrinks is er een ruime keuze uit mineraalwaters, vitaminedrankjes, ijstheevariaties, mixdrankjes en zelfs wijn in blik. Alleen al in Europa werden in 2014 63 miljard blikjes geproduceerd, met een groei van 4% een recordproductie. Carine Lemmens, voorzitter van de BCME, de vereniging van blikfabrikanten: “Energiedrankjes blijven populair en die zitten bijna allemaal in blik. Ook groeit de markt voor de zogenaamde functionele drankjes met mineralen en nutriënten, die in blik goed beschermd zijn tegen licht. Verder zijn er steeds meer verschillende formaten, waaronder de nieuwe, slanke, smallere blikjes. Maar natuurlijk is een blikje ook gewoon handig om mee te nemen, onderweg in de auto of naar het strand. Zo heb je voor iedere gelegenheid de juiste hoeveelheid.”
 
93% blikrecycling
Een keuze voor blik is een groene keuze. Ieder blikje is namelijk 100% recyclebaar. Van al het ingezamelde materiaal wordt nieuw metaal gemaakt. Dat kan weer een nieuw blikje zijn, maar ook een fiets, een auto of een mobiele telefoon. Dit proces gaat eindeloos door, waarbij het metaal zijn waardevolle eigenschappen behoudt. Dit betekent een efficiënt en zuinig gebruik van grondstoffen.
Bovendien bespaart recycling 95% van de energie bij de productie van nieuwe blikjes. Kortom: hoe meer metaal gerecycled wordt, hoe minder COí¢äó?äó? het uitstoot. In Nederland worden inmiddels 93% van alle blikjes gerecycled.
 
Innovatie
Het blikje is in 80 jaar ruim 7 keer lichter geworden, van 100 gram in 1935 naar 13 gram voor een 33cl blikje vandaag de dag. Ook zijn de druktechnieken verbeterd. Logo’s en designs kunnen bijvoorbeeld met thermo- of UV-inkt geprint worden op het blikje, waardoor de kleur van de inkt kan veranderen. Debossing en shaping maken het mogelijk reliëf en diepte in het blikje te creëren. Bredere openingen en hersluitbare doppen zorgen bovendien voor extra gebruiksgemak.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?