Met nieuws van o.a.
partners

Brooklyn Lager verovert Nederland

Vorige week werd officieel het eerste glas Brooklyn Lager geschonken in Nederland. Hiermee zette de beroemde New Yorkse bierbrouwerij Brooklyn Brewery voet op Hollandse bodem. De lancering in BeerTemple te Amsterdam werd begeleid door Claire Moyle, export manager van Brooklyn Brewery. Brooklyn Lager, het vlaggenschip van de brouwerij, is nu te proeven in cafés verspreid over het hele land.

Vandaag de dag is Brooklyn Lager dé hit van Brooklyn Brewery en is dit bier uitgegroeid tot één van de favorieten van de inwoners van New York. Dit bier is ambachtelijk gebrouwen van het fijnste Duitse twee-rij gerstemout en is amberkleurig. Het bier heeft een krachtige moutsmaak, ondersteund door een frisse bitterheid en een bloemig hoparoma. De slok eindigt met een lichte karamelsmaak. De aromatische kwaliteiten van het bier zijn het resultaat van de zogenaamde ‘dry-hopping’ techniek; een eeuwenoude traditie waarbij in het bier verse hop wordt geweekt tijdens een koude rijping. Dit levert een bijzonder verfrissend bier op met 5,2% alcohol. Brooklyn Lager is het perfecte gezelschap bij onder andere hamburgers, gefrituurde vis, varkensvlees van de barbecue en kazen als Manchego of boerencheddar.

De brouwerij staat symbool voor de stijgende populariteit van de hippe New Yorkse wijk Brooklyn. Vanaf gisteren kunnen ook Nederlanders zichzelf op Brooklyn Lager trakteren. Speciale bierhandel Bier&cO introduceerde dit beroemde speciaalbier op 17 juli in Nederland. Zowel doorgewinterde bierliefhebbers als nieuwsgierige consumenten kunnen dit bier nu zelf proeven bij deze cafés:

• Alphen aan de Rijn: Hendrick’s Pub.
• Amsterdam: Bar Brouw I, BeerTemple, Brooklyn hotel, De Biertuin, De Waterkant, Dopey’s Elixer, Flamingo, Mossel & Gin en Smokin’ Barrels.
• Arnhem: Sugar Hill.
• Den Bosch: ’t Paultje.
• Groningen: Het Concerthuis.
• Middelburg: Brooklyn Middelburg.
• Woerden: Café Victoria.
And more to come…

Hoe het allemaal begon
De New Yorkse wijk Brooklyn, gelegen ten oosten van het centrum, werd door de West-Indische Compagnie vernoemd naar het Nederlandse dorp Breukelen. Aan het eind van de 17e eeuw was Brooklyn al een thuisbasis voor meer dan 45 bierbrouwerijen en hiermee één van de grootste bier hotspots in de Verenigde Staten. Geremd door de opkomst van nationale brouwerijen die grote volumes bier produceerden voor een lage prijs, sloten de lokale brouwerijen in Brooklyn noodgedwongen de deuren.

In 1988 trok Steve Hindy, voormalig Midden-Oosten correspondent, met zijn onderbuurman en bankier Tom Potter in Brooklyn de stoute schoenen aan. Samen startten zij Brooklyn Brewery, met maar één doel: goed bier terugbrengen naar New York City. Tijdens Steve’s verblijf in Saoedi Arabië, waar alcohol illegaal was, had hij via Amerikaanse diplomaten kennis gemaakt met speciaalbier. Daar proefde Steve voor de eerste keer bier dat smaakvoller was dan het bleekgele brouwsel dat hij in Amerika geserveerd kreeg. Steve en Tom gaven William M. Moeller, een Duits-Amerikaanse brouwmeester, de eer om een recept voor de Brooklyn Lager te ontwikkelen. Voor de lancering hebben Steve en Tom de designer Milton Glaser, bekend van het wereldberoemde ‘I Love NY’ logo, benaderd om het logo en de huisstijl van Brooklyn Brewery te ontwerpen.

Toch bleven distributeurs en café-eigenaren vooral geïnteresseerd in de grotere biermerken en was er geen ruimte in het assortiment voor kleinere, lokale merken. Dit maakte het lastig om Brooklyn te vestigen in New York City. Tot 1994, het jaar waarin Steve en Tom in zee gingen met de gerespecteerde brouwmeester Garrett Oliver. Namens Brooklyn Brewery ontwikkelde hij een breed assortiment van seizoens- en speciaalbieren, met succes: zijn bieren worden vaak onderscheiden met nationale en internationale prijzen.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?